Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Huishoudelijke hulp

U kunt huishoudelijke hulp krijgen wanneer u dit zelf niet meer kunt en er ook niemand in uw eigen omgeving is om u hierbij te helpen. Het gaat hierbij om taken als stofzuigen, dweilen en schoonmaken van de meest gebruikte ruimtes in uw woning. Deze hulp noemen wij Schoon Huis.

Het is geen grote schoonmaak, alleen noodzakelijke dingen worden gedaan om uw woning schoon en leefbaar te houden. Hoeveel uur huishoudelijke hulp u ontvangt bepaalt uw zorgaanbieder. Met een maximum van 105 uur per jaar.

Wachtlijsten

Als nieuwe cliënt is de kans groot dat u op een wachtlijst komt te staan bij een zorgaanbieder. Dit betekent dat u niet gelijk hulp in het huishouden kunt krijgen. Dit komt doordat er steeds meer ouderen zijn die huishoudelijke hulp nodig hebben, en er te weinig werknemers zijn die de hulp kunnen geven. Lees hier verder.

Vraag en antwoord

Dit hangt af van:

 • de samenstelling van uw huishouden
 • of het voor u financieel haalbaar is om particuliere hulp in te schakelen 
 • en of uw familie of kennissen u (financieel) kunnen helpen.

Heeft u één of meerdere huisgenoten van 18 jaar of ouder? Daarvan wordt verwacht dat zij alle huishoudelijke taken op zich nemen en u helpen. Van huisgenoten van 12 tot en met 17 jaar wordt verwacht dat zij licht huishoudelijk werk doen, zoals opruimen en afwassen.

Dit kan per situatie verschillend zijn. Over het algemeen worden onderstaande ruimtes schoongemaakt.

 • woonkamer

 • hoofdslaapkamer

 • badkamer

 • keuken

 • toilet

 • hal

Buitenruimtes worden niet schoongemaakt en de ramen worden aan de buitenkant niet gezeemd.

De taken bestaan onder andere uit:

 • stofzuigen

 • dweilen

 • afstoffen

 • bed verschonen (let op: eens in de twee weken)


Wilt u zelf bepalen wanneer de hulp langskomt of welke taken er gedaan worden? Regel dan zelf een huishoudelijke hulp op uw eigen kosten.

Is uw partner of huisgenoot 18 jaar of ouder en heeft hij of zij geen lichamelijke beperking? Dan wordt verwacht dat zij alle huishoudelijke taken op zich nemen en u ondersteuning bieden. In dat geval komt u niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de Wmo.

Van huisgenoten van 12 tot en met 17 jaar wordt verwacht dat zij licht huishoudelijk werk doen, zoals opruimen en afwassen.

Bespreekt dit eerst met uw zorgaanbieder. Krijgt u al maximale hulp van 105 uur per jaar waardoor uw zorgaanbieder niet meer hulp kan leveren? Vraag dan familie, vrienden en kennissen of ze u af en toe kunnen helpen. Lees onze huishoudelijke tips om het uzelf makkelijker te maken. Of schakel particuliere hulp in.  

Als u ernstige beperkingen heeft waardoor maximaal 105 uur per jaar niet voldoende is, dan komt u misschien in aanmerking voor maatwerk in de huishoudelijke ondersteuning. In dit geval neemt u contact op met Rogplus. 

De dag en tijden bespreekt u met de zorgaanbieder. Natuurlijk houdt die rekening met uw wensen, maar het is niet altijd mogelijk hieraan te voldoen.

Voor Schoon Huis betaalt u een eigen bijdrage. Lees hier hoeveel dat is.

Geeft u meer dan 4 uur per week mantelzorg? Of staat u geregistreerd als mantelzorger bij het Steunpunt Mantelzorg NWN? In Maassluis, Vlaardingen en Schiedam kunt u dan de Algemene Aanvullende Voorziening (AAV) Schoon huis aanvragen. Daarmee kunnen mantelzorgers voor maximaal 104 uur per jaar hulp bij het huishouden krijgen, voor een bedrag van € 7,50 per uur.

In Maassluis geldt hiervoor een inkomensgrens

 • Ongehuwde personen/alleenstaanden/alleenstaande ouder tot pensioenleeftijd € 20.712
 • Ongehuwde personen/alleenstaanden/alleenstaande ouder na pensioenleeftijd € 20.526
 • Gehuwden personen tot pensioenleeftijd € 29.588
 • Gehuwden personen na pensioenleeftijd € 29.322

Adviesgesprek

Vraag een adviesgesprek aan met een Rogplus-consulent om samen een oplossing te vinden.

Nieuws

Wacht u op huishoudelijke hulp? Ontdek waarom, hoelang, en wat te doen

Heeft u voor het eerst hulp nodig om uw huis schoon te maken? Dan komt u vaak op een wachtlijst. Waarom dat zo is? Hoelang u moet ...

M'n moeder bloeit op bij de dagbesteding

Van een actieve vrouw naar iemand die hulp nodig heeft. Met vijf kinderen is er altijd wel iemand die klaarstaat voor Yurdagul...

Stoed

- 12-02-2021

Stoed werkt samen met u, uw netwerk en onze partners aan uw perspectief en groei op het gebied van meedoen, dagelijks functioneren, zingeving, kwaliteit van leven en (mentale) gezondheid.