Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Wacht u op huishoudelijke hulp? Ontdek waarom, hoelang, en wat te doen

woensdag 24 april 2024
Foto eigendom van pexels

Heeft u voor het eerst hulp nodig om uw huis schoon te maken? Dan komt u vaak op een wachtlijst. Waarom dat zo is? Hoelang u moet wachten? En wat u kunt doen in de tussentijd? Jasper Hartelust, onze manager Uitvoering, legt het uit. Hij geeft ook handige tips en vraagt om uw hulp.

Lees hieronder verder

Waarom wachtlijsten?

Jasper zegt: “Sinds 2019 betaalt iedereen dezelfde eigen bijdrage, of u nu een hoog of laag inkomen heeft. Dat leidde tot veel meer vraag naar deze hulp. Ook worden we steeds ouder en moeten we langer zelfstandig thuis blijven wonen. Daardoor is er vaker hulp in het huishouden nodig. Op hetzelfde moment is er in heel het land te weinig personeel.”

Hoelang wachten?

“Dat hangt af van de zorgaanbieder die u kiest en waar u woont. Het wisselt van vier weken tot een half jaar. Voordat we u aanmelden bij een zorgaanbieder, bespreken we altijd eerst de verwachte wachttijd.”

Hoe pakken we het aan?

“We werken samen met zorgaanbieders om de wachtlijsten korter te maken. Zo betalen we ze nu al vijftig procent meer voor huishoudelijke hulp dan een paar jaar geleden. Zo kunnen zij hogere lonen geven. Dat maakt het werken daar aantrekkelijker. Toch blijft het voor hen moeilijk om genoeg personeel te vinden. We proberen nu ook uit of we soms minder hulp kunnen geven aan mensen die lang moeten wachten. Dat is beter dan helemaal geen hulp. Ook hopen we dat mensen die al hulp krijgen een beetje kunnen meehelpen. Als iemand met iets minder hulp toch tevreden is, helpt dat om de wachtlijsten korter te maken. Door samen te werken en elkaar te begrijpen, komen we stapvoor-stap dichter bij een oplossing.”

Tips tijdens het wachten

“Misschien kunnen familie, vrienden of kennissen u tijdelijk helpen. Er zijn ook handige hulpmiddelen, zoals een robotstofzuiger, steelstofzuiger of Swiffer. Die zijn lichter en makkelijker dan een stofzuiger. Grote knijpers zijn bijvoorbeeld ook handig, die vragen minder kracht. Ook kunt u zelf hulp zoeken bij bedrijven als Hlprs, De Witte Werkster en Hulpstudent.”

Meer tips tijdens het wachten? Kijk op www.rogplus.nl/ tips-over-zelfstandig-blijven.

Rogplus magazine april 2024