Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Huishoudelijke hulp

U kunt huishoudelijke hulp krijgen wanneer u dit zelf niet meer kunt en er ook niemand in uw eigen omgeving is om u hierbij te helpen. Het gaat hierbij om taken als stofzuigen, dweilen en schoonmaken van de meest gebruikte ruimtes in uw woning. Deze hulp noemen wij Schoon Huis.

Alleen noodzakelijk

Het is dus geen grote schoonmaak, maar alleen noodzakelijke dingen die gedaan moeten worden om uw woning schoon en leefbaar te houden. Hoeveel uur huishoudelijke hulp u ontvangt bepaalt uw zorgaanbieder. Met een maximum van 105 uur per jaar.

Vraag en antwoord

Dit hangt af van:

 • de samenstelling van uw huishouden
 • of het voor u financieel haalbaar is om particuliere hulp in te schakelen 
 • en of uw familie of kennissen u (financieel) kunnen helpen.

Heeft u één of meerdere huisgenoten van 18 jaar of ouder? Daarvan wordt verwacht dat zij alle huishoudelijke taken op zich nemen en u helpen. Van huisgenoten van 12 tot en met 17 jaar wordt verwacht dat zij licht huishoudelijk werk doen, zoals opruimen en afwassen.

Dit kan per situatie verschillend zijn. Over het algemeen worden onderstaande ruimtes schoongemaakt.

 • woonkamer

 • hoofdslaapkamer

 • badkamer

 • keuken

 • toilet

 • hal

Buitenruimtes worden niet schoongemaakt en de ramen worden aan de buitenkant niet gezeemd.

De taken bestaan onder andere uit:

 • stofzuigen

 • dweilen

 • afstoffen

 • bed verschonen (let op: eens in de twee weken)


Wilt u zelf bepalen wanneer de hulp langskomt of welke taken er gedaan worden? Regel dan zelf een huishoudelijke hulp op uw eigen kosten.

Is uw partner of huisgenoot 18 jaar of ouder en heeft hij of zij geen lichamelijke beperking? Dan wordt verwacht dat zij alle huishoudelijke taken op zich nemen en u ondersteuning bieden. In dat geval komt u niet in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de Wmo.

Van huisgenoten van 12 tot en met 17 jaar wordt verwacht dat zij licht huishoudelijk werk doen, zoals opruimen en afwassen.

Bespreekt dit eerst met uw zorgaanbieder. Krijgt u al maximale hulp van 105 uur per jaar waardoor uw zorgaanbieder niet meer hulp kan leveren? Vraag dan familie, vrienden en kennissen of ze u af en toe kunnen helpen. Lees onze huishoudelijke tips om het uzelf makkelijker te maken. Of schakel particuliere hulp in.  

Als u ernstige beperkingen heeft waardoor maximaal 105 uur per jaar niet voldoende is, dan komt u misschien in aanmerking voor maatwerk in de huishoudelijke ondersteuning. In dit geval neemt u contact op met Rogplus. 

De dag en tijden bespreekt u met de zorgaanbieder. Natuurlijk houdt die rekening met uw wensen, maar het is niet altijd mogelijk hieraan te voldoen.

Voor Schoon Huis betaalt u een eigen bijdrage. Lees hier hoeveel dat is.

Geeft u meer dan 4 uur per week mantelzorg? In Maassluis en Schiedam kunt u dan de Algemene Aanvullende Voorziening (AAV) Schoon huis aanvragen. Daarmee kunnen mantelzorgers voor maximaal 104 uur per jaar hulp bij het huishouden krijgen, voor een bedrag van € 7,50 per uur. In Maassluis geldt hiervoor een inkomensgrens:  uw jaarinkomen is lager dan 130% van de bijstandsnorm. 

Nieuws

Afschaffing AAV Schoon Huis

De regeling om zelf extra huishoudelijke hulp in te kunnen kopen, via de ‘aanvullende algemene voorziening Schoon Huis’ (voorheen ...

Zorgaanbieders huishoudelijke hulp

Bezoek de website van Aafje

Aafje

U wilt uw eigen leven leiden, op een manier die bij u past en in uw eigen omgeving. Mogelijk heeft u hierbij anderen nodig. Aafje is graag die ander.

Ga naar de website van Argos Zorggroep

Argos

Argos Zorggroep biedt deskundige zorg, behandeling en gezelligheid aan ouderen. Dat doen wij met toewijding en plezier, op een liefdevolle wijze.

Bezoek de website van Axxicom

Axxicom

Wij zorgen dat klanten veilig en gezond hun zelfstandigheid behouden en of bevorderen met de ondersteuning op maat.

Link naar website van Frankeland

Frankeland

We werken met kleine, vaste teams. Onze medewerkers zijn vakkundig, betrouwbaar en ondersteunen u graag in uw thuissituatie.

Ga naar de website van Thuiszorg Inis

Thuiszorg Inis

Thuiszorg INIS neemt graag het zorgstokje over. Wij hebben plezier in ons werk en bouwen een persoonlijke band met u op.

Ga naar de website van Tzorg

Tzorg

Wij maken het aangenaam voor mensen in hun eigen huis, in hun eigen buurt. Met persoonlijke aandacht en een glimlach.

Adviesgesprek

Vraag een adviesgesprek aan met een Rogplus-consulent om samen een oplossing te vinden.