Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Aanpassingen in huis

Een woonvoorziening is een hulpmiddel dat u via Rogplus in bruikleen krijgt. Het is dus niet uw eigendom. Bijvoorbeeld een traplift, vlonder, verrijdbare douchestoel, tillift of een pakpaal. 

Een woonaanpassing is een aanpassing in of aan uw huis. Bijvoorbeeld het maken van een gelijkvloerse douche of een aanpassing in de keuken (zoals een in hoogte verstelbaar werkblad). Maar ook een aanpassing in de berging voor de scootmobiel (deur verbreden en stopcontacten aanleggen).

Vraag en antwoord

Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. In de volgende situaties komt u over het algemeen niet in aanmerking:

  • Bij tijdelijke medische situaties, zoals het herstel na een operatie. 
  • Een trap voor ‘iedereen’, zoals in een portiekflat, komt niet in aanmerking voor een traplift of een tweede leuning.
  • Verwijderen of afvlakken van dorpels in uw woning wordt niet vergoed vanuit de Wmo
  • Een rollator, loopstok en zo voorts worden niet vergoed via de Wmo. 
  • Als u voor een langere periode niet geschikt woont, bijvoorbeeld wanneer uw gezondheid achteruit blijft gaan door een chronische ziekte.

 

Iedere situatie is anders. Komt u er zelf niet uit, neem dan contact met ons op. 

Minder administratief gedoe, dus sneller geregeld. Volledige keuzevrijheid en wat u koopt is en blijft van u. Via Rogplus kunt u niet alle aanpassingen of voorzieningen krijgen. En wat u krijgt is in bruikleen.

Vaak is een aanvraag tot een woonaanpassing of woonvoorziening maatwerk. Samen met u kijkt Rogplus daarom naar de beste oplossing(en) voor uw persoonlijke situatie. Dat begint met een adviesgesprek. Een adviseur van Rogplus bespreekt bijvoorbeeld met u waarom u liever in uw huidige huis wil blijven wonen. Misschien omdat u een lieve buurvrouw heeft die u vaak helpt. Ook kan het zijn dat u niet snel kunt verhuizen omdat u nog niet lang genoeg staat ingeschreven.

De adviseur kijkt ook met u naar problemen die nog kunnen komen als u ouder of zieker wordt. Welke aanpassingen en voorzieningen heeft u dan nodig? Wat zijn in dat geval de extra kosten? Soms adviseert Rogplus dan toch om te verhuizen, hoe moeilijk dat ook is. In dat geval ontvangt u daarvoor een verhuisvergoeding via de Wmo. 

Rogplus heeft contracten met de volgende leveranciers:

  • Meyra (automatische deuropeners)
  • Medipoint en Welzorg (tilliften/verrijdbare douchestoelen en pakpalen)
  • Thyssen (traplift)
  • Pronk ergo (spoel föhn installatie en keukens)
  • Welzorg woning op maat (vlonders, drempelaanpassing) 

Nadat u een beschikking heeft ontvangen, kunt u rekening houden met 8 weken. Maar dat hangt af van meerdere dingen: hoeveel aanvragen Rogplus moet afhandelen, de planning van leveranciers en de zwaarte van uw aanvraag. Soms is er aanvullend onderzoek nodig, zoals het opvragen van uw medische gegevens. Ook kan er bouwkundig advies nodig zijn. Ingewikkelde woonaanpassingen duren bijvoorbeeld langer dan het regelen van een woonvoorziening. 

Als de voorziening of aanpassing geleverd is door een leverancier vanuit Rogplus, dan neemt u contact op met de leverancier. Heeft u zelf een leverancier geregeld of weet u dit niet, neem dan contact met ons op en wij helpen u verder.

Adviesgesprek

Vraag een adviesgesprek aan met een Rogplus-consulent om samen een oplossing te vinden.

Pret in herstel

- 17-01-2023

Prettig herstellen van verslaving. Dagbesteding en individuele 12 stappen begeleiding. Bij Pret in herstel bieden we je de begeleiding die je zoekt.