Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Zo houd je babbeltrucs buiten de deur

dinsdag 17 oktober 2023
Beeld: AVROTROS Opgelicht

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters je proberen te beroven. Deze mannen of vrouwen komen vaak betrouwbaar, aardig en behulpzaam over. Ze komen aan je deur of spreken je aan op straat. Daarna stelen ze je geld of dure spullen. Soms zelfs met bedreiging of geweld. Welke babbeltrucs gebruiken ze en hoe bescherm je jezelf?

Lees hieronder verder

Wat zijn bekende babbeltrucs?

Oplichters die babbeltrucs gebruiken, zeggen bijvoorbeeld dat ze reparateur of medewerker van de bank of thuiszorg zijn. Soms vragen ze om wat hulp, zoals een glas water of pen. Als je dat dan haalt, gaat iemand anders stiekem je huis binnen. Oplichters bedenken steeds nieuwe smoesjes om je te misleiden. Babbeltrucs die ze nu veel gebruiken, zijn bijvoorbeeld: “Weet je de weg naar…?” Of: “Zou ik even naar het toilet mogen?” Of: Ik “kom je meterstanden opnemen.” De oplichters gaan heel ver met hun gebabbel om binnen te komen met hun hulpjes.

Dat overkomt mij niet, ik ben niet zo makkelijk te bedriegen

Hoe bescherm je jezelf?

  • Doe niet zomaar de deur open voor een onbekende. Gebruik een kierstandhouder of een videodeurbel. Die helpen je om te zien wie er voor de deur staat.
  • Zegt iemand van een bedrijf te zijn, maar heb je geen bericht gehad van het bedrijf? Zeg dan dat je eerst het bedrijf belt om te controleren of dat klopt. Doe dan de deur dicht. Grote kans dat de oplichter vertrekt.
  • Geef nooit je pinpas of pincode aan vreemden. Betaal ook nooit een heel klein bedrag aan mensen die je niet kent. Daarmee proberen ze toegang te krijgen tot je pincode of bankrekening.
  • Praat met je buren. Maak ook gebruik van een buurt-app om verdachte situaties te delen.
  • Wordt de oplichter bedreigend? Bel dan meteen het alarmnummer 112.

Natuurlijk denken we allemaal: dat overkomt mij niet. Mij houd je niet zo makkelijk voor de gek. Maar ook de mensen die slachtoffer werden van babbeltrucs, hadden dezelfde gedachte. Dus let goed op.  

Kijk op www.fief.nl voor meer veiligheidstips en andere inspiratie om op eigen wijze ouder te worden. 

Rogplus Magazine september
Onderwerp(en): Rogplus Magazine