Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Powerful ageing: ''We blijven vernieuwen voor de beste hulp''

woensdag 21 december 2022
Powerful Ageing

Wat betekent zelfstandig blijven wonen voor u? Zoveel mogelijk hulp in huis? Of zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen houden? Het tweede past beter bij onze aanpak. Dat maakt het voor veel mensen makkelijker om een betekenisvol leven te leiden. Ook kunnen we zo meer mensen sneller helpen. Een voorbeeld hiervan is het proefproject ‘Powerful ageing’: van hulp in huis naar spieren kweken.

Lees hieronder verder

“Om te ervaren wat powerful ageing is, laat ik mensen wel eens een test doen”, zegt projectleider Renate Gerrese. “Ga op een stoel zitten en doe er tien tellen over om weer op te staan. Ga dan weer zitten en sta in één tel op. Als het goed is, gaat de snelle beweging veel makkelijker dan de langzame. Hiervoor zet je je spieren met grote snelheid aan het werk. Dat train je met powerful ageing: krachtig ouder worden.”

Goede resultaten

Als je ouder wordt, verlies je steeds meer spierkracht. Helemaal als je weinig beweegt. Daardoor val je bijvoorbeeld sneller als je struikelt. Ook gaat traplopen moeilijker. En het lukt bijvoorbeeld minder goed om een emmer water op te tillen en de ramen te zemen. Renate: “Daarom bieden we dit programma nu aan als alternatief voor lichte hulp bij een schoon huis. We richten ons op 55-plussers die deze hulp voor het eerst bij ons aanvragen.”

Een aantal gemeenten heeft al goede resultaten geboekt met powerful ageing. De organisatie HRC ontwikkelde de aanpak met de Vrije Universiteit van Amsterdam. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de spierkracht hiermee met gemiddeld 66% stijgt. Ook mooi meegenomen: de geestelijke gezondheid verbetert met gemiddeld 108%. En 85% van de deelnemers voelt zich daardoor zoveel beter dat ze doorgaat met het programma. ”Dat is ook waarom we het twee jaar uitproberen”, zegt Renate. “Daarna kijken we of we het standaard en breder inzetten.”

Nog gezellig ook

Dus hoe gaat het nu als je voor het eerst lichte hulp vraagt voor een schoon huis? Renate: “Dan krijg je een onderzoek om te kijken of je nog op een veilige manier kunt trainen om sterker te worden. Zo ja, dan volg je gratis en vrijwillig een programma van veertien weken, met een mix van oefeningen. Dat kun je verlengen met een jaar. Je sport twee keer in de week, in een groep van zes tot acht personen. Dat is nog gezellig ook. Zo blijven we dus vernieuwen voor de beste hulp.”

Rogplus magazine december 2022
Onderwerp(en): Rogplus Magazine