Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Portret “Doordat ik hulp krijg, kan ik mijn kinderen helpen”

donderdag 7 december 2023
Arno bij z'n nieuwe appartement, een groene oase en rustpunt midden in de stad.

Een fulltime baan en toch in een daklozencentrum terechtkomen. Arno Krijgsman (50) gaat door een diep dal na zijn tweede scheiding. Maar hij knokt zich eruit, onder andere met hulp via Rogplus. Het leven gaat nog steeds niet over rozen, maar hij heeft een thuis, voor hemzelf en zijn kinderen. “Ik knok voor hen.”

Lees hieronder verder

Met zijn eerste vrouw kreeg hij twee kinderen. Een 19-jarige zoon die nu bij hem woont en een 21-jarige dochter met wie hij geen contact heeft. “Maar mijn deur staat voor haar open. Altijd.”

Ook uit zijn tweede huwelijk heeft hij twee kinderen. Daarvan woont zijn 13-jarige dochter bij hem. Zijn zoon van 9 komt om het weekend, de helft van de vakanties en hij kan hem altijd zien of ophalen. En dan is er nog een stiefdochter, die hij als zijn eigen dochter ziet. Trots: “Ik ben dus vader van vijf kinderen. En omdat mijn stiefdochter moeder is, ben ik ook nog een bonusopa.”

Arno is fulltime vuilnisman, heeft een paar mooie tatoeages en is duidelijk Feyenoordfan. Type ruwe bolster, blanke pit. Of anders gezegd: een grote mond met Rotterdamse tongval, maar met het hart op de goede plek. Vooral als het om zijn kinderen gaat. Waarom ging het dan toch zo mis in zijn leven?  

Opvang voor daklozen

“Na de scheiding in 2020 bleven mijn ex en de kinderen in ons huis. Ik sliep een tijdje bij mijn vader op de bank, omdat ik geen eigen woning kon vinden. Mijn salaris was te laag om iets te kopen en te hoog voor een sociale huurwoning. De gewone huurwoningen waren ook te duur. Ik liep van hot naar her: niemand kon mij helpen.

“Ik ben niet verslaafd aan alcohol of drugs. Ik werkte. En toch kreeg ik het advies om naar een opvang voor daklozen te gaan.

Dakloos zijn? Dat was verschrikkelijk

Omdat ik dan niet alleen een plek had om te slapen, maar ook hulp zou krijgen. Dat heb ik gedaan. In het weekend nam ik mijn kinderen mee naar mijn vader, zodat ik ze toch kon zien. Overdag had ik gelukkig mijn werk. Ik heb zo een klein jaar geleefd. Hoe dat was? Verschrikkelijk. 

“Maar ik kwam er wel in contact met mensen die mij wilden helpen. Ik kreeg een tijdelijk appartement met één slaapkamer. Daar legde ik een groot matras in, dan konden mijn kinderen tenminste in het weekend blijven slapen. 

“Ik kreeg ook begeleiding thuis van Miquel via Stoed. Dat was verplicht, maar wel heel fijn. Al was het alleen maar om mijn verhaal te vertellen. Uiteindelijk kreeg ik dit appartement, waar ik nu zit. In Vlaardingen, om de hoek bij mijn ex. De vriendjes van mijn kinderen wonen in de buurt. Ideaal.”

Orde in de chaos krijgen

“Miquel heeft mij geholpen bij het op orde krijgen van mijn leven, met duidelijke doelen voor ogen. Bijvoorbeeld wegwijs worden in alle brieven en administratie en voorkomen dat de stress oploopt. Denk aan het nabellen van bedrijven en deurwaarders. Want die laatste waren er door alles ook bijgekomen.

“Als alleenstaande vader die fulltime werkt, komt er veel op je af. Op een gegeven moment raak je het overzicht kwijt. Miquel hielp mij om de chaos in mijn hoofd te ordenen. Is er een probleem? Dan gaan we erop af.”

Ik knok voor mijn kinderen

En dat is gelukt. Arno heeft zijn leven redelijk op orde. Hij werkt hard en is blij met zijn appartement: “Moet je zien hoe mooi groen het is als je kijkt vanaf mijn balkon.” Overal hangen tekeningen en foto’s met teksten als ‘Mijn papa is cool’ en ‘Papa ik houd van je’.

“Ik heb lang in de schulden gezeten en dat wil ik niet meer. Mijn kinderen hebben het niet makkelijk. Ze hebben hun eigen zorgen en problemen en krijgen daarbij ook hulp. Maar ik kan ze hier in alle rust ontvangen.

Ik kan ze een veilig thuis bieden. De weg was zwaar, maar ik deed het voor mijn kinderen. Doordat Miquel mij nog steeds helpt, kan ik mijn kinderen helpen.”

Trots opzij zetten en hulp vragen

Arno heeft dan ook een duidelijke boodschap voor mensen die in eenzelfde soort situatie zitten. “Ze schamen zich vaak omdat ze schulden hebben. Maar helaas hebben veel mensen hiermee te maken. Vraag hulp, accepteer hulp. Zet je trots opzij.”

Arno schiet vol. “Ik ben zo dankbaar. Als je niet genoeg of geen steun hebt van ouders, familie of vrienden, dan zijn deze hulporganisaties heel belangrijk. Ik weet niet of ik het zonder had gered. Tegen mijn kinderen ben ik eerlijk: ‘Ik kan niet alles kopen wat jullie willen. Wil je snoep? Kijk wat er in het keukenkastje ligt, dat is het.’ Ik hoop niet dat mijn kinderen ooit in zo’n situatie terechtkomen. Maar ik zal er altijd voor ze zijn.”

 

Rogplus magazine december 2023
Onderwerp(en): Rogplus Magazine