Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Is Meedoen in de Stad een succes?

donderdag 7 december 2023
Meedoen in de Stad

Onder de naam Meedoen in de Stad helpen we mensen op verschillende manieren om zo zelfstandig mogelijk te wonen en mee te doen in hun buurt. Bijvoorbeeld door begeleiding bij dagelijkse activiteiten, dagbesteding en sociale contacten. Werkt deze hulp goed en zijn de mensen die er gebruik van maken tevreden? Dit zijn de resultaten van ons onderzoek.

Lees hieronder verder

Wie helpt? Zorg.Samen!

De organisatie Zorg.Samen! geeft deze hulp, via Rogplus. Zorg.Samen! is een samenwerking van vijf zorgaanbieders: ASVZ, Directzorg, Doel Delfland, Pameijer en Stichting Onder Een Dak. Met elkaar zorgen zij ervoor dat mensen kunnen meedoen in de stad.

Hoe onderzocht?

In 2022 spraken we met 42 mensen die hulp krijgen van Zorg.Samen!. We praatten met drie Rogplus-consulenten en vier trajectcoaches van Zorg.Samen!, die mensen helpen met zorgplannen maken. Ook vroegen we adviesbureau Berenschot om de samenwerking tussen de zorgaanbieders van Zorg.Samen! te onderzoeken, en die met Rogplus en de gemeenten. Zorgt die voor betere, modernere hulp die echt bij iemand past? En voor een betere aansluiting met andere soorten hulp en activiteiten binnen de gemeenten?

Wat ontdekt?

  • De mensen die er gebruik van maken, geven de hulp van Zorg.Samen! een mooi gemiddeld cijfer van 8,2.
  • Iedereen maakt samen met een begeleider een plan voor hulp en mag genoeg meepraten.
  • Iedereen krijgt persoonlijke begeleiding of een plek om overdag naartoe te gaan. Maar sommige mensen willen hulp die beter bij hun situatie past, zoals bij autisme.
  • Zorg.Samen! kan nog meer verschillende soorten begeleiding geven. Zoals groepen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of digitale hulp.
  • Ook kan Zorg.Samen! nog meer doen met activiteiten in de buurt, zoals leuke en leerzame activiteiten in buurthuizen. Al zijn sommige plekken door corona helaas gesloten.
  • Er ligt een mooie kans in het gebruikmaken van nieuwe technologie.
  • De samenwerking tussen de zorgaanbieders van Zorg.Samen! en met andere organisaties biedt ruimte voor verbetering.

Dus veel gaat goed, maar we zien ook kansen om nog beter te worden. Daar gaan we met z’n allen enthousiast mee aan de slag.

Rogplus magazine december 2023
Onderwerp(en): Rogplus Magazine