Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Hoe nieuwe technieken u kunnen helpen

dinsdag 23 april 2024
Foto is eigendom van Pexels

We horen steeds meer over nieuwe hulpmiddelen. Zoals apps of speciale apparaten, die het leven thuis makkelijker maken. Toch is het vaak niet helemaal duidelijk welke technieken in uw situatie kunnen helpen. En waarom zijn ze zo handig? Daarom geven we u een paar voorbeelden van slimme hulpmiddelen in de zorg. De meeste komen van www.zorgvannu.nl, waar u een uitgebreid overzicht vindt.

Lees hieronder verder

Zorg van Nu

Zorg van Nu is een idee van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op deze website vindt u handige hulpmiddelen voor gezond leven, zorgen voor anderen, meer bewegen en langer thuiswonen. Er zijn technische oplossingen voor meer dan twintig verschillende situaties. Bijvoorbeeld als u reuma of dementie heeft of moeilijk loopt.

Goed om te weten: deze hulpmiddelen moet u meestal zelf betalen.

Robot-stofzuiger en ramenwasser

Een robot-stofzuiger maakt uw vloer helemaal zelf schoon. Hij begint en eindigt bij een oplaadstation. U kunt zelf bepalen hoe vaak hij dat doet. Hij ‘ziet’ waar dingen in de kamer staan, zoals meubels of lampen. Met borstels aan de zijkant en onderkant veegt hij het vuil op en bewaart het in een bak. Een robot-ramenwasser werkt ongeveer net zo.

Moderne loopfiets

Deze loopfiets helpt u om meer te bewegen als u niet goed kunt lopen of staan. Er komt geen druk op uw knieën. En als u moe bent, kunt u erop zitten om uit te rusten. De fiets ziet er ook hip uit, wat veel mensen fijn vinden. En u blijft op dezelfde hoogte als anderen wanneer u praat. Ook dat is prettig, vooral als u normaal in een rolstoel zit.

Mantelzorg-app

Zorgt u samen met anderen voor iemand? Dan is het handig om goede afspraken te maken. Hiervoor zijn er apps, zoals Hello 24/7 of ShareCare. Of websites, zoals HalloZorg, CarenZorgt en Cubigo. Daarmee weet iedereen welke hulp nodig is en kunt u met elkaar chatten en medische informatie delen. Ook ziet u wie, wat, wanneer doet en kunt u zichzelf indelen. Zo worden de taken makkelijk verdeeld.

Digitaal fietsen

Fit blijven, ervaringen opdoen en tegelijk de hele wereld zien? Dat kan met Fietslabyrint Thuis. Deze app maakt het makkelijk en leuk om actief te zijn. U fietst op uw eigen hometrainer met uw smartphone, tablet of tv-scherm. U heeft de keuze uit veel verschillende plekken, zoals Rome, Parijs of uw oude buurt. Op www.fietslabyrint.nl/thuis vindt u meer informatie. Misschien kunt u er ook gebruik van maken bij een verpleeghuis of fysiotherapeut in de buurt.

ChatGPT

Zoekt u naar oplossingen of tips? ChatGPT, de taalrobot, helpt daarbij. Ga naar www.chatgpt.com en maak een gratis account aan. Type uw vraag in en vraag door als u meer wilt weten.

Uw eerste vraag is bijvoorbeeld: “Maak een lijst met tips voor schoonmaken met een beperking.” U leest de tip: gebruik schoonmaakspullen die makkelijk te gebruiken zijn. Uw volgende vraag kan dan zijn: “Geef voorbeelden van makkelijke schoonmaakspullen.”

ChatGPT helpt niet alleen met dagelijkse bezigheden, maar biedt ook een luisterend oor. Of u nu piekert over iets en advies zoekt, of hulp nodig heeft bij het schrijven van teksten. U kunt bijvoorbeeld vragen: “Hoe ga ik om met piekeren? Kun je me helpen deze brief te verbeteren?” En nog veel meer.

 

Ontdek de nieuwste technieken voor uw situatie op www.zorgvannu.nl!

 

Rogplus magazine april 2024
Onderwerp(en): Rogplus Magazine