Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Hoe je die strakke steunkousen aankrijgt

maandag 9 januari 2023
Gijsbert vond een handig hulpmiddel om steunkousen aan te trekken en kan z'n hobby weer uitoefenen.

Au, au, ik krijg opeens verschrikkelijke pijn in m’n kuiten. Waar komt dat vandaan? Ik ben in de Polderpoort, waar ik twee keer in de week fitness.

Lees hieronder verder

Ik begin daar altijd met een warming-up: een kwartier stevig stappen op de loopband. Dat gaat normaal prima. Maar nu gaat het helemaal mis, na nauwelijks een paar minuten. Ik stop even, maar als ik verder wil lopen, komt de pijn in alle hevigheid terug. Nee, zo kan ik niet verder.

De huisarts onderzoekt m’n benen en adviseert steunkousen. Ik vertel u zo waarom. Ik krijg een adresje mee en fiets erop af.

Een vriendelijke dame meet m’n benen op en vraagt welke kleur kousen ik wil. Ik kies lichtblauw uit alle kleuren van de regenboog. Dat past goed bij m’n broek. Na een paar weken zijn ze klaar en haal ik ze snel op.

“Trekt u ze maar aan”, zegt de dame die me helpt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Oei, wat zijn die dingen strak. “U moet een hieltje maken”, legt ze uit. “Je steekt je hand in de kous en trekt het hielstuk naar buiten. Dan steek je je voet erin.” Ja, ik begrijp haar. Maar dan nog vind ik het heel moeilijk. M’n vrouw moet me helpen.

''Makkelijker gezegd dan gedaan..''

Al de volgende dag steek ik daarom de straat over. Daar zit Medipoint, een winkel met hulpmiddelen die het leven van mensen met een lichamelijke beperking makkelijker maken. Kunnen zij me helpen? Ja hoor, ik krijg een Doff ’N Donner mee: een aan- en uittrekhulp voor steunkousen. Het is een soort holle waterzak, waarmee je de kous op- en afrolt. Er zit ook een oprolpaal bij. En m’n verzekeraar vergoedt het nog ook.

Hoewel het nog niet vanzelf gaat, lukt steunkousen aantrekken me nu wel alleen. En het fijnst: ik kan weer zonder pijn op de loopband, ook al bleek ik vaatschade te hebben.

Rogplus magazine december 2022
Onderwerp(en): Rogplus Magazine, Tips