Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Fotoverslag; Meedoen in de Stad voor ouderen

maandag 3 januari 2022
Saskia Batenburg is vitaliteitscoach bij SOL en brengt vraag en aanbod bij elkaar.

U kunt meer dan u denkt. Dat is de spreuk van Samen Ondernemend Leren (SOL), een jonge organisatie voor welzijn. Sinds januari 2020 helpen ze cliënten van Rogplus om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en mee te doen in de samenleving. Met “passie en lef” brengen ze vraag en aanbod bij elkaar. “Want je bent pas oud als je je zo voelt.”

Lees hieronder verder

‘Zorgen doe je samen’, daarvan is SOL overtuigd. Niet alleen met familie en vrienden, maar ook met verschillende soorten professionals en vrijwilligers. SOL staat voor: leren van elkaar en zo steeds beter worden. Zo ontstaan elke keer nieuwe ideeën voor begeleiding thuis, dagbesteding of een combinatie van deze twee. Die ideeën komen samen in ‘Meedoen in de Stad: hulp op maat via Rogplus. 

“Samen eten, koffiedrinken en knutselen is zo gezellig! En we hebben fantastische hulp” 

Écht verschil maken 

 “Onze hulp is altijd hulp op maat”, zegt Saskia Batenburg, vitaliteitscoach bij SOL. “Samen met cliënten kijk ik wat ze nodig hebben. Bijvoorbeeld sociale contacten onderhouden, plannen en organiseren, geldzaken regelen of het sociale netwerk groter maken.” Zelf helpt Saskia vooral mensen thuis die geheugenproblemen of psychische klachten hebben. Ze moedigt hen ook aan om hun dagen leuk en nuttig door te brengen. “We zoeken naar oplossingen die écht het verschil maken.” 

 “Eerst zat ik stilletjes in m’n eentje op de bank. Nu kom ik onder de mensen en voel ik me een stuk minder eenzaam.” 

Het geheugenpaleis

Zo opende SOL in januari 2021 het eerste Geheugenpaleis in Schiedam. Binnenkort komt er ook een in Vlaardingen. Bewoners met geheugenproblemen ondernemen hier samen activiteiten, waardoor hun geest langer gezonder blijft. “Tegelijk is het een uitje waarbij ze kunnen zijn wie ze zijn”, zegt Saskia. “Dat is nou vitaal ouder worden: vol blijven leven op je eigen manier.” 

Ook ‘Meedoen in de stad’?  

Heeft u moeite met mee blijven doen in de samenleving? Bijvoorbeeld omdat het voor u lastig is om sociale contacten te onderhouden? Dan is hulp op maat, bijvoorbeeld van SOL, misschien ook iets voor u. Met woonbegeleiding en/of dagbesteding blijft u actief en onder de mensen. En als u een mantelzorger heeft, kan die er ook even tussenuit. U kunt een adviesgesprek aanvragen bij Rogplus. Een consulent denk met u mee wat kan helpen.  

Wat kunt u bijvoorbeeld doen? 

  • Bewegen 
  • Samen koken en eten 
  • Geheugentraining 
  • Muziek maken en zingen 
  • Creatieve activiteiten 

Kijk voor meer informatie op www.rogplus.nl/begeleiding.  

SOL zoekt ook vrijwilligers, bijvoorbeeld chauffeurs. Vacatures en meer informatie vindt u op www.solnetwerk.nl

Tekst: Miranda Weij. Beeld: SOL
Onderwerp(en): Rogplus Magazine