Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Daten met een beperking "Ik verlang ook naar een maatje"

donderdag 20 januari 2022
Door zijn aandoening is ‘gewoon’ daten voor Erwin niet makkelijk. Daarom zette hij zelf datingwebsite en -app Capido op, voor mensen met een beperking.

Daten, spannend. Nog eens extra als je een beperking hebt. Erwin Oudshoorn (34) weet er alles van. Door zijn aandoening ziet hij er bijzonder uit en kan hij moeilijk praten. Maar doorzettingsvermogen heeft hij als geen ander. In 2016 startte hij z’n eigen datingwebsite Capido: een combinatie van Cupido en handicap. Wat zijn z’n ervaringen en tips?

Lees hieronder verder

‘Ben jij dit echt of is het een Snapchat-filter?’, hoort Erwin vaak op gewone datingwebsites. “Als ik dan nóg een gezichtsfoto stuur, word ik genegeerd of zelfs bruut geblokkeerd. Of een date komt langs en zegt meteen: ‘Ik ga weer! We zijn toch geen match.’ Terwijl diegene m’n gezichtsfoto hoog en breed gezien heeft. Daar sta ik dan in de deuropening.”

“Ik ga weer! We zijn toch geen match"

Iedereen een rugzakje

Daarom startte Erwin Capido, waar ook een app bij hoort. “Het voordeel van daten via deze website is dat iedereen daar een rugzakje heeft. Mensen zonder lichamelijke of verstandelijke beperking zijn ook welkom. Maar er is wel meer begrip voor hoe het is om een beperking te hebben.” Ook als je een ‘buddy’ of vriendschap wilt vinden, kan de website volgens Erwin een oplossing zijn. “Lotgenoten begrijpen je vaak beter.”

Waarom niet gewoon de kroeg of discotheek in? “Voor sommige mensen is het lastig om daar een gesprek te beginnen”, zegt hij. “Bijvoorbeeld als je in een rolstoel zit, autisme hebt of zoiets als ik.”

Vanaf z’n geboorte werken Erwins lymfeklieren niet goed, waardoor er te veel vocht in z’n gezicht komt. Door het luchtbuisje in zijn keel kan hij makkelijker ademen. Maar goed verstaanbaar praten, blijft lastig. Daarom is hij blij dat online daten van deze tijd is. Met hulp van de moderne technieken leidt hij ook mediabedrijf Tribble Media. Zo ontwikkelde hij de app Talkie, die tekst verandert in spraak. “Ik zie mezelf totaal niet als iemand met een beperking.”

Niet gelijk intiem

Zijn belangrijkste tip voor online daten? “Pak het rustig aan. We zien bij Capido regelmatig mensen die veel verwachten en erg direct zijn. Dat kan succes in de weg staan. Ik zou zeggen: stap er open in en neem de tijd om iemand te leren kennen. Vraag dan pas of hij of zij wil afspreken. En laat het stukje intimiteit of seks in het begin achterwege.

“Geef ook nooit zomaar je persoonlijke gegevens aan Jan en alleman”, vult hij aan. “En maak zeker geen geld over naar iemand, dan is het foute boel. Vraag ook verschillende foto’s en ga bijvoorbeeld eerst videobellen.” Om veilig te kunnen daten, houdt Capido ook alle profielen in de gaten -natuurlijk niet de gesprekken. “Maar er ligt ook een taak bij jezelf en je eventuele begeleider”, maakt Erwin duidelijk.

Zelf heeft hij de liefde van zijn leven helaas nog niet gevonden. “Natuurlijk verlang ik ook naar een maatje met wie ik m’n leven kan delen. Met wie ik samen wakker word en een croissantje eet. Maar ik denk dat mensen het een drempel vinden om met mij als eigenaar te chatten en op date te gaan. Toch heb ik goede hoop dat er een leuke man op mijn pad komt.”

Start met daten

www.capido.nl

Voor volwassenen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of autisme. Ook gebruikers zonder handicap en LHBTI’ers zijn welkom. U kunt er op zoek naar een date of vriendschap. Er zit ook een app bij.

Inschrijven en drie berichten per dag zijn gratis. Extra functies vanaf € 7,50 per maand.

www.dating-voor-gehandicapten.nl

Voor een leuke vriendschap, date of serieuze relatie met iemand die (meestal) een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft. Ook mensen zonder beperking zijn welkom.

Gratis uitproberen. Daarna een betaald abonnement vanaf € 3,80 per maand.

www.dottie.be (ook voor Nederland)

Een website “vol met bijzondere mensen”, waar je veilig met elkaar in contact kunt komen. Alleen voor wie een beperking of aandoening heeft.

Het basislidmaatschap kost niets en het premium-lidmaatschap is er vanaf € 6,00 per maand.

www.oogvoorliefde.nl (eerder G-date)

Voor iedereen tussen de 18 en 70 jaar met een beperking die op zoek is naar een relatie. Met een uitgebreide vragenlijst om meer kans te maken op een date.

Inschrijven is gratis. Reageren op berichten vanaf € 4,99 per maand.

Tekst: Miriam Visser. Beeld: Erwin Oudshoorn