Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Betere jeugdhulp: “We willen problemen normaler maken”

dinsdag 22 november 2022
Betere jeugdhulp

Lang wachten. Steeds je verhaal opnieuw vertellen. Hulp die niet goed past bij je kind of gezin. Dat soort situaties in de jeugdhulp pakken Maassluis, Vlaardingen en Schiedam (MVS) vanaf 2023 groots aan. Rogplus speelt hierin een belangrijke rol. Che Jansen (adjunct-directeur): “Dat wat zo mooi op papier staat, helpen we praktijk worden.”

Lees hieronder verder

Steeds meer problemen

 “Te druk? Dan heb je ADHD. Sociaal onhandig? Autisme. Steeds meer problemen bij de jeugd behandelen we als medisch probleem”, zegt Che. “Ook zien we problemen thuis sneller als extreem. En we verwachten meer van de jeugd, ook omdat de samenleving ingewikkelder wordt. Zo komen te veel jongeren terecht in dure, specialistische hulp ver weg, met lange wachtlijsten. Daarom willen we problemen normaler in plaats van erger maken. Met meer hulp van het wijkteam in de buurt.” 

Eén aanspreekpunt

In plaats van zo’n zestig verschillende organisaties voor jeugdhulp, komt er vanaf 1 januari 2023 één: Mevis. Met daarin de eerste letters van de MVS-gemeenten. Mevis is een samenwerking tussen Timon, MEE Rotterdam Rijnmond, ASVZ, Prokino Zorg en Yulius, en huurt zo nodig ook andere organisaties in. Dus: één aanspreekpunt, minder doorverwijzen en hulp die beter op elkaar is afgestemd. 

Rogplus doet al sinds 2015 de administratie voor de jeugdhulp. Che: “Vanaf 2023 letten we er ook op dat Mevis zich houdt aan de afspraken in het contract. Bijvoorbeeld door de kwaliteit van de jeugdhulp te controleren. En we helpen Mevis om de hulp te organiseren op plekken waar dat het beste past in het leven van de jongere. Bijvoorbeeld op school of een (sport)vereniging. 

Doen wat nodig is

 “Straks heeft Mevis ook geen standaard producten meer op de plank liggen, maar doet ze wat nodig is”, legt Che uit. “Dus niet meer: ‘bij jouw vraag hoort twaalf uur hulp’. Maar: ‘we helpen je om weer naar buiten te durven of naar school te kunnen, op een manier die bij je past’.” 

Een flinke operatie, waar je volgens hem wel een beetje lef voor moet hebben. “Toch zijn we ervan overtuigd dat we deze stap moeten zetten. Van normale jeugdhulp hebben we allemaal voordeel.” 

 

 

 

Rogplus magazine september 2022
Onderwerp(en): Rogplus Magazine