Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

Beschermd wonen onder de loep

maandag 16 oktober 2023
Onderzoek naar de kwaliteit

Bent u benieuwd hoe andere mensen beschermd wonen ervaren bij onze zorgaanbieders? In dit artikel delen we de resultaten van ons nieuwste onderzoek. Hoe beoordelen cliënten en wijzelf de kwaliteit? En belangrijker nog, wat doen we met de resultaten?

Lees hieronder verder

Hoe we de kwaliteit onderzochten

We spraken 29 van de 68 mensen die beschermd wonen via onze zorgaanbieders Pameijer en Stoed. Onze kwaliteitsmedewerkers gingen bij hen thuis langs en bespraken hun dossiers. Ook interviewden ze wooncoaches, begeleiders en managers van de aanbieders en collega’s van Rogplus.

Wat is beschermd wonen?

Beschermd wonen via Rogplus is bedoeld voor volwassenen vanaf 18 jaar met psychische problemen of een verslaving.
Zij krijgen een woonplek met de hele dag door professionele hulp, voor maximaal drie jaar.
We denken vooraf dat ze binnen die tijd zelfstandig kunnen wonen, soms met wat professionele hulp thuis. Is er langer hulp nodig? Dan valt dat onder de Wet langdurige zorg (Wlz) en zorgen andere organisaties daarvoor.

Resultaten van het onderzoek 

1. Doelen 

70% van de hulpplannen heeft duidelijke doelen die passen bij de persoon. We maken betere afspraken met zorgaanbieders. 

2. Weggaan 

1 op de 3 bewoners kan niet zelfstandig gaan wonen door te weinig huurwoningen. We zoeken samen met de zorgaanbieders naar oplossingen. 

3. Behoefte aan zorg

30% van de bewoners heeft minder zorg nodig dan in het hulpplan staat. En ze willen meer zelfstandigheid. We bekijken of er een hulpvorm mogelijk is tussen beschermend en zelfstandig wonen. 

4. Bereikbaarheid 

75% is blij met de bereikbaarheid van begeleiders binnen kantoortijden. 80% heeft geen behoefte aan hulp buiten kantoortijden. We nemen dit mee in ons onderzoek naar een tussenvorm van hulp. 

5. Tevredenheid

Bewoners geven hun zorgaanbieder het cijfer 7.8. De begeleiders begrijpen hun klachten (96%), communiceren duidelijk en hebben genoeg tijd (89%). 

Rogplus magazine september
Onderwerp(en): Rogplus Magazine