Logo Rogplus, klik om naar de homepage te gaan

Nieuws

10 tips tegen eenzaamheid

vrijdag 12 februari 2021
Kopje koffie.

Vaak is het advies bij eenzaamheid: kom meer onder de mensen. Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of daten. Goedbedoeld, maar onhandig voor mensen die al lang eenzaam zijn.

Lees hieronder verder

Door Jeannette Rijks

  1. Onderschat langzaam eenzaam zijn niet. Het is niet zo makkelijk op te lossen als buitenstaanders denken. Maar er is wel veel meer mogelijk dan u denkt.
  2. Oriënteer u. Leer meer over de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Bijvoorbeeld op de website van het Eenzaamheid Informatie Centrum.
  3. Laat u inspireren door anderen. Kijk bijvoorbeeld de omroep Max serie 'Nooit meer alleen' terug via NPO Start.
  4. Vraag hulp aan iemand die er verstand van heeft. Of begin met een cursus, bijvoorbeeld online. Hoe langer u last heeft van eenzaamheid, hoe moeilijker het is om het zelf op te lossen. Juist de gevolgen van eenzaamheid maken dat u geen zin heeft om iets te ondernemen.
  5. Houd altijd vertrouwen in uzelf. U heeft het tot nu toe gered, dus u bent sterk. Het gaat er nu alleen nog om dat u een beetje vertrouwen heeft in iemand die u kan helpen.
  6. Het is fijn om steun te krijgen van iemand uit uw omgeving. Maar u moet zelf in actie komen. Eenzaamheid gaat niet vanzelf over en een ander kan het ook niet voor u oplossen.
  7. Richt u op nieuwe mensen ontmoeten als u een beetje beter in uw vel zit. Dan is het makkelijker om leuke contacten te leggen.
  8. Maak een lijstje van mensen die u al kent, ook van vroeger. Kies er een uit waar u weer contact mee wilt opnemen en doe dat ook.
  9. Zorg voor regelmaat en onderhoud de relaties die u al heeft (al is het op afstand). Eet gezond en beweeg regelmatig. Doe iets wat u al te lang uitstelde en u een trots gevoel geeft (zoals uw computer opschonen). Luister naar muziek en kijk in korte tijdsblokken tv.
  10. Als u het even helemaal niet meer ziet zitten, bel dan de Luisterlijn (0900 0767). Bedenk wel: aan echte hulp heeft u meer dan aan een uitlaatklep.

Test uw eenzaamheid en krijg advies voor hulp die bij u past.

Artikel: Rogplus Magazine, december 2020
Onderwerp(en): Sociaal contact tips